Tuloksellinen toiminta -kurssi osa 1


Lisään tänne oman projektini ympärille myös tätä yritystoimintaa ja merkonomitutkintoani.
Tässä ensimmäinen osa Tuloksellisesta toiminnasta minun sanoin. Eli jos sinulla on yritys, taikka haluat perustaa oman yrityksen, taikka ihan jopa että haluaisit vain ymmärtää yrittäjien elämästä enemmän, kannattaa nämä tulevat kolme "kurssia" lukea huolella läpi.



Ensimmäisen osan aiheena onkin se yrityksen punainen lanka eli taloushallinta, sisältäen niin kirjanpidon kuin budjetoinnin sekä tuloksellinen toiminnan.
Kaikkein tärkeintä yrittäjyydessä on se että sinulla on luotettava, ammattitaitoinen kirjanpitäjä ja itse henkilökohtaisesti suosittelen että tutkii tarkkaan kenelle menee. Aina se kallein ja suosituin ei ole se paras vaan vähän halvempi ja pienempi tilitoimisto toimiikin asiakaslähtöisemmin. Paras olisi että sinun kirjanpitäjällä on jonkinlainen tunne side sinuun myös yritystoiminnan ulkopuolella, silloin sinä et ole se yksi yritys muiden joukossa. Minulla on onneksi ihana sisko, joka on kirjanpitäjä jolloin voin olla 100% varma että hän ajattelee myös minua.

Mutta silti ei kannata ajatella että eihän minun tarvitse tietää kirjanpidosta mitään, se on väärin, sillä jos et ymmärrä yrittyksesi taloutta miten voit pyörittää kannatavaa yritystoimintaa?



Jokaikisen joka edes haaveilee joskus omistavansa oman y-tunnuksen, kannattaa ensin tutkia ja lukea mitä tarkoittaa tase ja tuloslaskelma? miten tehdään tilikaudenpäätös?. Mitä voit vähentää verotuksessa taikka mitä et todellakaan voi vähentää?. Tähän auttaa myös se hyvä kirjanpitäjä, sillä hän ei laita mitään turhaa mikä tiedetään että tarkastuksissa ei menisikään läpi, mutta silti huolehtii että saat kaikki etuudet mitä sinulle oikeasti kuuluu.


Tässä kevyempi versio tuloslaskelmasta;
Tuloslaskelma kuvaa yrityksen tuloksen muodostumista.

Tuloslaskelma



Liikevaihto = Yrityksen myyntituotot
Materiaalit ja palvelut = Myyntiä vastaavat ostot ja ulkopuoliset palvelut
Henkilöstökulut = Palkat ja palkan sosiaalikulut
Poistot = Omaisuudesta jaksotetut poistot
Liiketoiminnan muut kulut = Muut liiketoiminnan kulut, joita ylempiin kategorioihin ei kuulu


Liikevoitto (tappio)

Rahoitustuotot ja -kulut = yrityksen lainojen korot ja saamat korkotuotot
Verot = maksettava tulovero

= TULOS (voitto taikka tappio)



Tuloslaskelmaa käytetään myös perusteena yrityksen verotettavan tulon laskennassa. Kaikki tuotot ja kulut kirjataan ilman arvonlisäveroa, koska alv on välillinen vero, joka kuluttaja maksaa valtiolle mutta yrittäjän kautta. 


Eli suomeksi yrityksen liikevaihto ei ikinä ole se summa mitä itse yrittäjä saisi, esim toiminimiyrittäjä. 


Liikevaihdosta vähennetään ensin kulut, kuten työntekoon menneet aineet, joista sen jälkeen poistetaan työntekijöiden palkkakulut. Huom. tmi-yrittäjä ei maksa itselleen palkkaa vaan mitä jää viivan alle on hänen kokonais vuositulonsa, josta on pitänyt kokonaisuudessaan maksaa tuloveroa. Tämän jälkeen summasta poistetaan mahdolliset poistoit kalusteista ja mahdolliset muut kulut. 


Tämä jäljelle jäävä summa on liikevoitto, joka kirjataan suoraan yrityksen omistajan "palkaksi", poikkeuksena osakeyhtiö, jossa homma muutenkin toimii eritavalla. 
Tämäkään summa ei kuitenkaan ole se mikä jäisi yrittäjälle käteen, koska siitä sitten valtio haluaa tuloveron myötä oman osansa ja jos yrittäjällä on lainaan niin niiden vähennykset tulevat tähän kohtaan. Lopputuloksena onkin sitten TULOS, joka kertoo eniten yrityksen kannattavuudesta.





Tässä minun yritykseni tuloslaskelma viime vuodelta tammikuusta syyskuun loppuun.



No mitä tuleekin siihen että miten tehdään kannattava liiketoiminta. Ensin kannattaa katsoa sitä omaa kulutilastoa, pystyykö jostain karsimaan menoja. Esim. saatko jostain aineet halvemmalla? Onko nykyinen tila kannattavalla paikalla suhteessa vuokran suuruuteen? Onko tilasi liian iso vai odotatko jo valmiiksi sitä huikeaa nousua ja tarvetta isompiin tiloihin? Jos sinulla on työntekijöitä, tekevätkö he tarpeeksi tuloksellista työtä vai onko sinun kannattavampaa tinkiä omasta ajasta ja tehdä työt itse? Teetkö kaikki sinulle kuuluvat vähennykset kirajanpidossa?.

Kilpailuta aina kaikki mitä vaan kehtaat taikka voit. Tavarantoimittajat, kirjanpitäjä, vakuutukset, you name it. Ihan jokaikinen minkä pystyt kilpailuttaa niin se kyllä kannattaa, sillä tällä hetkellä eletään niin kuluttajan markkinoita yritysmaailmassa. 



On myös muita kannattavuuteen vaikuttavia seikkoja kuten laskutatko tarpeeksi?, Eli hinnasto. Siitä kerron kurssin kakkososassa tarkemmin ja tulette näkemään mistä minun hinnastoni kostuu. Sekä Budjetointi, jota avaan enemmän kurssilla kolme, mutta vasta kun olen ollut aiheesta koulussa maaliskuun puolen välin paikkeilla. 




Kiitos ja Kumarrus, Miru ja Peili







Kommentit

  1. Kiitos tästä kattavasta kirjoituksesta yritystoimintaan liittyen. Kaverini haluaisi perustaa Helsingissä yrityksen ja monta asiaa on tietenkin selvitettävänä. Täytyy jakaa tämä kirjoitus hänelle koska juuri viimeksi taisimme puhua taloushallinnosta. Tilitoimiston hän löysi tuttavansa suosituksesta ja on ollut iloinen, että sieltä on myös saanut yrittäjyyteen vinkkejä, miten edetä yrityksen perustamisen kanssa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kirppismestari

Ei olekaan nivelrikkoa

Unelmista totta!