Ei olekaan nivelrikkoa

 

Kerroin jo aikaisemmin polveni kipuiluista ja vaiva on vain pahentunut. Päätin ottaa yhteyttä lääkäriin ja koska minulla on vakuutus, pääsin seuraavana päivä Mehiläisen Neo:n ortopedille. Lääkäri kuunteli vaivani ja oli jo varma asiasta mikä minua vaivaan, mutta halusi silti vielä väännellä ja käännellä polveani.


Siinä tovin käännettyään hän alkoi painaa polveani reunoilta kysyen ”sattuuko tämä?”, kunnes yksi kohta oli sellainen mistä melkein jo potkaisin lääkäriä kun teki niin kipeää. Johon lääkäri totesi plicahan se siellä. 

Olin alkuun että niin mikä, kunnes hän selitti mistä kyse. Tässä suora kopio Plican selityksestä netistä;


***

Plica-oireyhtymä (polven nivelkalvopoimu)

AIHEUTTAJA
Nivelkalvo voi suurentua polvinivelen ylikuormituksen tai vamman seurauksena. Vaiva on yleinen jalkapallon ja salibandyn pelaajilla sekä juoksijoilla.

OIREET
Polvea koukistaessa polvilumpion sisäsivulla tuntuva kipu. Usein esiintyy polven naksumista ja joskus lukkiutumista. Kipu yltyy liikunnan aikana tai sen jälkeen. Oireet muistuttavat nivelkierukkavammojen oireita.

DIAGNOOSI
Plica-oireyhtymä todetaan esitietojen ja kliinisen tutkimuksen perusteella. Yleensä polvilumpion sisäsyrjällä on paikallista arkuutta, ja nivelkalvopoimun voi tuntea polvea taivuttaessa/ojentaessa. Usein magneettikuvauksesta saavaan diagnoosia tukevaa tietoa, mutta diagnoosia ei voida sulkea pois, vaikka magneettilöydöksiä ei olisi.

HOITO
Ensisijaisena hoitona on fysioterapia, jolla pyritään vahvistamaan lihaksia ja parantamaan polven hallintaa. Yksittäisissä tapauksissa voidaan antaa tulehduskipulääkkeitä tai kortisonipistos. Jos plica-oireet eivät parane harjoittelusta huolimatta, voidaan tehdä tähystysleikkaus, jossa paksuuntunut nivelkapseli poistetaan.

***


Lääkäri kuitenkin lähetti minut vielä suoraan magneettikuvauksiin, koska vakuutuksen kannalta parempi 100% todistettu diagnoosi. Pääsinkin vielä samana iltana kuville ja se olikin minulle täysin uusi kokemus. Onneksi en saanut aikaa jännittää asiaa vaan minut ohjattiin suoraan makuulle koneeseen ja 15min päästä olinkin jo pihalla sieltä. 

Lääkärin soitettua tuloksista vahvistui diagnoosi oikeaan ja aloimme miettiä jatkotoimia. Koska treenaan jo ennestään ja painotukseni on ollut nimenomaan jaloissa enemmän, päätimme lääkärin kanssa kokeilla ensin tulehduskipulääkitystä ärtymiseen. Jos se ja kevennetty, mutta polvenlihaksia vahvistava treeni seuraavan kolmen viikon aikana ei auta kipuun, joudumme pahimmassa tapauksessa avaamaan polven ja poistamaan paksuuntunut nivelpussi. 

Onneksi kyseessä on kuitenkin helppo rutiinileikkaus, jossa on nopea toipuminen, en joudu olemaan pitkään sairaslomalla vaan hyvinkin nopeasti pitää alkaa käyttämään ja kuntouttamaan polvea. 


Nyt vain kuntoutusta ja toivottavasti en koskaan joutuisi siihen leikkaukseen, mutta ei sekään haittaa, sillä sitten tiedän että kyseinen kivunlähde on poistettu. Suunnittelinkin sekä treeniohjelmani että viikkoauunnitelman uusiksi niin että tulee polvirasitusta monella tapaa, mutta ei ääriasentoja eikä voimakkaita painoja. Esimerkiksi kyykyt, hypyt, juoksulenkit on nyt kiellettyjä.

Voisin vähän myöhemmin kertoa uudesta ohjelmasta, kunhan olen itse päässyt tutustumaan siihen.


Kiitos kun luit ja ihanaa loppu kesää.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kirppismestari

Unelmista totta!