Yel-eläkevakuutus

    

Osa ehkä tietää mikä on YEL-vakuutus, no se on yrittäjän eläkevakuutus. Tämä on suomessa pakollinen niin meidän yrittäjien keskuudessa kuin palkansaajienkin osalta. Suurin ero niissä on se että yrittäjä maksaa sekä omansa että työntekijänsä maksut. 

Mitä tämä sitten yrittäjillä tarkoittaa, on se että meidän pitää arvioida oma työtulomme, josta sitten maksamme tietyn määrän yel-vakuutusmaksua. Minä olen pitänyt omani suht matalalla, siksi että loppujen lopuksi siitä tuleva "hyöty" on todella pieni. 

Maksan vakuutusmaksua 263€/kk, mikä tekee vuodessa 3156€ ja tuolla summalla saisin eläkettä 713€/kk jos jään eläkkeelle 68 vuotiaana. Maksaisin siis valtiolle 40 vuotta eläkemaksuja kokonaisuudessaan 126 240€. Jos haluaisin ns "päästä omilleni" minun pitäisi elää 83 vuotiaaksi saakka. Puhumattakaan että kukaan selviäisi edes eläkkeellä 713€ kuukaudessa. 


Lähdetään vähän leikittelemään summilla. Jos haluaisin saada eläkettä 1600€/kk pitäisi minun tällä hetkellä maksaa 603€ mikä olisi 340€ enemmän kuin mitä nyt maksan. Tällä summalla maksaisin 40 vuoden aikana 289 440€. Jälleen eläkemaksuja pitäisi nostaa 15 vuotta ennen kuin saisin omani takaisin.

Entä jos maksaisinkin koko työelämän ajan tuota pienempää summaa ja loppusumman laittaisin 3% korolla olevalle tilille. Näin ollen 40 vuoden jälkeen minulla on kaiken kaikkiaan 168 000€ ja korkotuotto 153 808€ eli yhteensä tililtä löytyisi 321 808€ 

Tämä merkitsisi sitä että kun jäisin eläkkeelle 68 vuotiaana, saisin valtiolta 713€ kuukaudessa ja minulla olisi mahdollisuus nostaa säästötililtäni jopa 1700€ joka ikinen kuukausi 15 vuoden aikana. JA sinäkin aikana tilillä oleva raha kerää korko aina vaan lisää, vaikka pikku hiljaa kuluisi pois. 

Tämä siis käytännössä suoraan suomennettuna tarkoittaa sitä että, maksamalla valtion vaatimaa yel-vakuutusta teen omilla rahoillani paljon enemmän tappiota kuin sijoittamalla sen saman rahan säästötilille. 
Tämä pistää miettimään mitä tässä hyvinvointivaltiossa kannattaa tehdä omilla rahoillaan. 

Suurin huolenaihehan tässä on se, että jos nyt sairastuisin ja joutuisin jäämään sairaslomalle, saisin sairaspäivärahaa yelin mukaan 31€ päivässä tai jos haluaisin nyt perustaa perheen olisi minun äitiyspäiväraha 31€ päivässä, mikä olisi keskimäärin noin 650€ josta tietenkin valtio haluaa vielä veroakin ottaa. Kysyn vain, miten tuollaisella rahalla muka voi pärjätä?

Miten on mahdollista että yrittäjälle jää kaikki maksettavaksi, mutta takaisin päin et niitä rahoja koskaan saa. Varsinkin jos jossain kohtaa tulevaisuudessa aiotaan luopua tai muokkaa tämän hetkestä eläkejärjestelmää, niin mihin minun maksamat eläkemaksut menee viimeiseltä reilulta kymmeneltä vuodelta. Todennäköisesti niitä ei ainakaan minulle takaisin makseta. Olen puhunut, suosittelen kuitenkin kaikkien miettimään jo nuorena säästämisen aloittamista tai jos sinulla on pieni lapsi niin avaa nyt heti hänelle säästötili johon laitat vaikka vaan 20€/kk niin kun hän on aikuinen on hänellä jo hyvä säästöpääoma. Ihan jo pelkästään jos laittaisit joka viikko 5€ säästötilille vuodessa siellä olisi 260€, puhumattakaan 10 vuodesta tai korkotuotoista. MIETI!

Joten jätätkö joka viikko sen jonkun herkun tai tupakka-askin ostamatta, tai et käykään kahvilla niin usein ja pistät sen rahan säästöön? Kuinka helposti olisitkaan säästänyt sen seuraavan vuoden lomareissun ja jatkuvalla säästämisellä pystyt sijoittamaan vaikka asuntoon taikka osakkeisiin.


Näihin maisemiin minä ainakin haluan palata vielä jonain päivänä.Kiitos kun luit, toivottavasti tästä on hyötyä monille jo yrittäjänä toimiville, sekä niille jotka miettivät yrittäjäksi ryhtymistä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kirppismestari

Ei olekaan nivelrikkoa

Remontti edistyy