Nuorena velkaantunut

 

Nyt pureudumme aiheeseen, josta en ole juurikaan puhunut kenellekään, jo pelkästään suuren häpeän takia, mutta nyt avaan asiaa enemmän teille, jotta voisin olla edes opettava esimerkki kaikille nuorille. Olen tässä muutamana päivänä miettinyt, että entä jos en koskaan olisikaan lähtenyt vuokratuolipaikasta. Minulla olisi ollut hyvä tulo ja loppujen lopuksi aikas paljon vaikutusvaltaa kyseisessä liikkeessä. 

Syy miksi lähdin sieltä oli suurimmaksi osaksi se että allergisoiduin ammoniakille ja pelkästää liiketilaan meneminen aiheutti oireita. Syitä oli myös muita, mutta en halua enää avata niitä haavoja enempää. Osan niistä olen avannut jo tekstissä "Miksi perustin Hiushuone Peili", se löytyy ihan ensimmäisistä teksteistä tässä blogissa. 


Sitten päästäänkin itse aiheeseen, eli velkaantumiseen. No tuolta liikkeestä lähdettyä perustin Peilin, jonka alkutaipaleilla ensin kulutin suurimman osan säästöistäni. Sitten ollessani jenkeissä lomalla liikkeeseen murtauduttiin. Siitäkin aiheutui monien satojen tappiot, pelkästään hälytysjärjestelmän hankkiminen maksoin lähemmät tuhat euroa. Kaiken kukkuraksii silloinen yhtiökumppanini onnistui huijaamaan vielä lisää rahaa. Siitä olenkin keskustellut jo aikaisemmin, joten ei siitä sen enempää. 


Näiden kaikkien myötä jouduin turvautumaan pikavippeihin. Olen pettynyt itseeni, sillä kun olisin silloin jo älynnyt pyytää apua esimerkiksi pankista, olisin ehkä säilynyt tältä kaikelta ylimääräiseltä stressiltä. Kun kerran lähtee ottamaan vippejä, ilman ymmärtämättä mitä niistä joutuu loppujen lopuksi maksamaan, voi joutua hyvinkin isoihin ongelmiin. 

Minulla on ollut niin huonoa onnea yritysasioissa alkuun, että olen joutunut hieman velkakierteeseen. Lisäksi korona toi viime hetken ongelmia kun olin jo päässyt voiton puolelle. Pitää kuitenkin muistaa että minulla on myös omistusasunto, joka antaa minulle myös turvaa vielä pahemman päivän varalle. 


En halua puhua summista, koska ne ei kuulu muille kun minulle, mutta kerron teille nyt minun suunnitelmani miten tästä pääsee pois. 

Pitää olla jäljestelmällinen ja jos koet että sinulla on kulutusongelma, niiin myönnä se ja tee asioiden eteen jotain. Ymmärtääkseni pystyy itse hankkimaan itselleen niin sanotun ostokiellon, mikä käytännössä tarkoittaa niin että et saa mitää luottokortteja, vippejä osa-maksuja hommattua. Suosittelen selvittämään miten se tapahtuu jos oikeasti haluat päästä ongelmasta eroon. Muistakaan myös rentoutua kaiken stressin keskellä.


Miten sitten toimit kun lähdet suunnittelemaan omaa maksusuunnitelmaa. Aloita puhtaalta paperilta johon kirjoitat jokaikisen luottoyrityksen kautta hommatun rahan on se sitten osamaksulla ostettu auto tai telkkari, joku pikavippi tai luottokortti. Kirjaan koko velan ja siihen kuuluvan korona, sekä minimi lyhennyksen. 

Tässä hypotettinen esimerkki.

Auto, jäljellä 4 000€, korko 6%, 250€/kk

Luottokortti, jäljellä 2 000€, 4%, 100€/kk

Luottoyhtiön osa-maksulla hankittu kännykkä, jäljellä 500€, korko 11%, 10€/kk

Pikavippi 1300€, vuotuinen kokonaiskorko 19,9%, 60€/kkNämä laitetaan ensin järjestykseen missä on korkein korko. Ja sehän on pikavipissä, sitten osamaksu, auto ja lopuksi luottokortti. 

Tämän jälkeen alat maksamaan tuota kalleinta niin suurella summalla kuin se on sinulle mahdollista, esim 300€/kk, ja muita minimimaksun. Kun olet saanut ensimmäisen maksettua kokonaan laitat tuon summan seuraavan (osa-maksun) minimisumman päälle eli maksaisit 310€/kk seuraavan pois. Tämä jatkuu siis koko ajan niin että lisäät seuraavan minimisumman edellisen maksun päälle. Pian huomaatkin että olet maksanut kaiken pois ja voitkin aloittaa seuraavaksi säästämisen. 

Tässä tapauksessa kun kaikki olisi maksettu tuo summa olisi 660€ kuukaudessa. Mikä on ihan valtava summa, mutta kun laitat tuon summan säästöön olet vuodessa säästänyt jo 7920€ ja kahdessa vuodessa sinulla onkin jo asunnon käsiraha osuus säästetty. Pystyt helposti saamaan isommankin lainan kun näytät pankkivirkailijalle mistä olet lähtenyt liikenteeseen ja että sinä pystyt maksamaan tuon 660€ lainanlyhennyksiä kuukaudessa ilman mitään isompaa muutosta elämään. Puhumattakaan että siirryt vuokra-asunnosta omistusasuntoon on se melkein plus miinus nolla suoraan vuokrarahoista, tai maksat sen omistusasunnon velan pois.


Tai mieti että voisit helposti lähteä lomamatkalle kerran kesällä tai kerran talvella ja silti sinulle jää ylimääräistä rahaa. 

Toinen mitä kannattaa miettiä on pitkän linjan säästäminen, josta enemmän seuraavassa tekstissä jossa avaan samalla Yel-vakuutuksen maailmaa.Ihanaa kevään odotusta kaikille nautitaan nyt näistä keleistä.
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kirppismestari

Ei olekaan nivelrikkoa

Unelmista totta!