Tuloksellinen toiminta -kurssi osa 2 -Hinnoittelu-

  

Hinnoittelu...


Mistä kampaamon hinnasto koostuu? Kuinka paljon jää yrittäjälle itselle palkkaa? Millä perustein hinnat koostuvat? Mitä kaikkea yhdestä eurosta menee kuluja?


Tästä aiheesta saan jatkuvasti kuulla ihmetyksiä, miten sinulla voi olla noin kalliit hinnat? Sinullahan on valtavat vuositulot? yms. Moni ei ymmärrä miten hinta koostuu, on se sitten tuotteet myyntihinta kaupassa taikka palvelun hinta kampaamossa. Tulen avaamaan asiaa hieman tarkemmin.
Hinnasto perustuu katelaskelmaan, eli mitä pitää jäädä viivan alle kaikkien kulujen jälkeen jotta tekemä työni olisi kannattavaa.

Eli aluksi mietitään mitä haluan itse palkkaa kuukaudessa, tässä tapauksessa tavoitteeni olisi 2500€ eli vuosituloni olisi 30 000€. Tähän summaan lisätään lainanlyhennyskulut jos yrityksellä on lainaa.
Sen jälkeen onkin vuorossa ensimmäinen vero eli lasketaan tuloveronsumma. Minulla tulovero olisi 18% jos haluan saada tuon 30000€:n vuositulot niin maksaisin lähes 9000€ tuloveroa vuodessa.

Sitten lasketaankin yrityksen kulut. Kuluihin kuuluu tilavuokra, 870€+alv, yel-vakuutus(eläkemaksu) jonka olen tällä hetkellä pitänyt aika miniminä 260€/kk. Kuluihin kuuluu myös vesi, sähkö, netti, puhelin, hälytysjärjestelmä, kassajärjestelmä, maksupääte, tilitysprovisiot, pankkikulut, nettiajanvarausjärjestelmä, lehdet, kahvit yms tarjottavat, kirjanpitäjän kustannukset, vakuutukset niin minusta kuin liiketilasta ja paljon muita. Minun yritykseni kulut vuodessa on noin 23 000€ ja kaikki nämä hinnat tosiaan ovat alvittomina. Kuten jo edellisessä "kurssi" -päivityksessä sanoin niin arvonlisävero on siis kuluttajan maksama vero valtiolle ja yrittäjät toimivat vain valuutan siirtäjinä.

Näiden laskelmien jälkeen kampaamoni liikevaihto pitäisi olla lähes 69 000€, jotta minä saisin haluamani palkan.
No miten tästä sitten lasketaan hinnastoa. Ensin mietitään mitä teen töitä, kuukaudessa on keskimäärin 21 työpäivää ja teen 8h työpäivät. Laskukaava on siis vuoden liikevaihto jaettuna 12 kk saadaa 5730€ (tämä on nyt tarkka summa muuten summat ollut pyöristettyjä.), joka taas jaetaan päivillä (21pv) eli summaksi jää 273€ joka taas jaetaan tunneilla (8h) jää tuntihinnaksi 34,11€.


Siihen sitten lisätään alv 24% eli tuntihinta asiakkaalle on yhteensä 42,29€. Tämä on siis pohjana kaikessa hinnoittelussa. Täytyy kuitenkin muistaa että tuossa hinnassa ei ole vielä mukana mitään ainekuluja. Joten jos lasketaan että teen värjäystä 2h ja pyydän siitä tällä hetkellä 100€ on siitä yrityksen kuluihin ja minun palkkaan 84,58€ ja loppu 15,42€ jää sitten ainekuluihin. Ainekuluthan on värit, pesu- ja muotoilutuotteet, sekä kaikki muu työhön käytetty materiaali jota ei voi uudelleen käyttää esimerkiksi niskaliuska, joka suojaa että värit, vesi taikka hiuksenpätkät eivät sujahda kapan alle ja lisäksi jos tehdään raidat niin se muutama metri foliota puhumattakaan lukuisista suojavälineistä kuten hanskojen kulut.


Ja kaiken kukkuraksi tämä tulos onnistuu vain jos minulla on päivät täynnä, eikä myöhäisiä peruutuksia tulisi ollenkaan. JA itseasiassa tähän ei ole laskettu mukaan ollenkaan jos haluan pitää lomaa. Eli tuo tuntihinnan pohja pitäisi laskea esim 11kk mukaan jolloin voisin vuodessa pitää kokonaiset 4 viikkoa lomaa ilman että olisin palkattomalla.


Tämän päivityksen tarkoituksena on siis lähinnä tuoda ihmisille ymmärrystä, mistä palvelunhinta koostuu ja myös ymmärrystä mitä kaikkia kuluja yrityksellä on jokatapauksessa oli asiakkaita tai ei.

Kiitos ja Kumarrus, Miru ja Peili!

Kolmas kurssi onkin sitten budjetoinnista, josta tulee varmasti olemaan apua ihan perus arkeenkin soveltaen.
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kirppismestari

Ei olekaan nivelrikkoa

Unelmista totta!