Maanantaina oli jälleen merkonomi-koulun luentopäivä. Aiheena meillä oli asiakaspalvelu ja sosiaalisen median markkinointi. Varsinkin somemarkkinointi on minulle ollut aina vähän hakusessa. Olen kuitenkin ikäluokaltani sen ikäinen, että some erityisesti facebook tuli vasta kun olin ammattikoulussa ja se korvasin silloisen irc-gallerian, jos muistatte mikä se oli.
Facebookki toimi aluksi itselläni vain yhtenä yhteydenottokeinona kavereiden kesken. Nykyään on facebook, instagram, twitter, snapchat, linkedin yms moni muita somekanavia, joilla nuoret ovat yhteydessä toisiinsa. Enää ei ole oikeastaan "yksityisyyttä" elämässämme, vaan kaikki pitää kertoa jokapäiväisistä tekemisistä tai muuten on jotenkin ulkopuolinen tai erakko. Ja se tuo haastetta kun pitäisi saada asiakaskontakteja.
Kampaaja-yrittäjänä koen että minulle parhaimmat kanavat kohdata uusia asiakkaita on instagram ja facebook, sillä kuva tekemästäni työstä kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. En kuitenkaan ole mikään kirjailija, vaikka kirjoitankin blogia, on minulle haastavaa "keksiä" mainosmateriaalia taikka tehdä asiakkaille sähköpostimarkkinointia kuten uutiskirjeitä.
Opin luentopäivänä paljon uutta erityisesti somemarkkinoinnista, mutta ennen kuin voin tehdä markkinointia missään kanavassa, pitää ymmärtää se oma asiakaskunta. Eli en voi markkinoida kaikille, silloin kukaan ei lue sitä. Vaan esimerkkinä jos minun kohderyhmäni on nuoria, silloin teksti saa ja pitää olla puhekieltä, jolloin se herättää kiinnostusta nuorissa. Ja vastaavasti vanhemmille asiakkaille suunnattu pitää olla konservatiivistä ja enemmän kirjakieltä.
Aloin jossain kohtaa tunnilla miettimään että tässähän pitää opiskella kirjailijaksi, jotta tekstit ovat oikein kirjoitettuja ja sujuvasti luettavia, valokuvaajaksi, jotta kuvat ovat näyttäviä ja myyviä, sekä lopettaa kokonaan työt taikka unohtaa vapaa-aika, jotta kerkeen tekemään tuon kaiken. APUA, sanon minä.
Todellisuus ei onneksi olekaan noin mustaa valkoisella, on olemassa erilaisia apuvälineitä toisin sanoen sovelluksia ja ohjelmia joilla pystyt vaikka yhden päivän aikana suunnittelemaan ja ajastamaan koko seuraavan kuukauden kaikki päivitykset. Ja se onkin nyt tulevan syksyn tavoitteena minulla, joka kuukausi otan yhden päivän jolloin kirjoitan kaikki tulevan kuukauden "säännölliset" päivitykset valmiiksi ja ajastan niiden julkaisun aina haluamaani aikaan. Kuinka kätevää!
Tästä siis innostuneena alan seuraavaksi suunnittelemaan loppuvuoden somemarkkinointia. Eli kuinka monta kertaa viikossa haluan päivittää muilla asioilla somea kuin hiuskuvilla. Hiuskuvat on kuitenkin minun työstäni portfoliota joten niitä aijon edelleen julkaista aina kun olen sellaisen ottanut. Mutta se kaikki muu sisältö mikä tekee minun yritykseni tileistä kiinnostavia ja pystyn jakamaan omaa osaamistani asiakkaille.
Kurssilla opimme myös #hashtagien käyttöä. Facebook ja instagram toimivat hieman eritavalla keskenään. Facessa kuvan lisäksi onnistunut teksti on hyvin tärkeä ja sieltä pitäisi aina päästä suoraan "ostoksille", myyt sitten tavaraa taikka palvelua. Mutta instagramissa kuva on se tärkein, sanoja käytetään vähemmän ja millä kuva saadaan leviämään, on juuri nimenomaan nuo #hashtagit. Eli nyrkkisääntönä tulevaisuuteen instaan enemmän risuaitoja ja faceen puolestaan linkkejä.
Tiesitkö myös että pystyt molemmissa tarkkailemaan sinun päivitystesi levinneisyyttä ja erityisesti mihin aikaan ihmiset katsovat juuri sinun päivityksiä. Minun kampaamoani seurataan eripäivinä hieman eriaikaan, esim maanantaisin yleisin kellonaika on aamu 9 tai ilta 9, kun taas keskiviikkosin on 12 aikaa eniten katsojia ja la klo 15. Eli tuonkin takia ei kannata päivittää aina samaan aikaan vaan vaihdella aikoja ja kohdistaa ne juurikin noihin ajankohtiin jolloin potentiaalisia asiakkaita on eniten "näkösällä".
Ei se ole niin vaikeaa sittenkään, vai mitä?
Kiitos kun luit, laita kommenttia taikka viestiä jos haluat kuulla lisää. Ensi kerralla kerronkin enemmän Peilin tulevista markkinoinneista, kun paljastan teille minun markkinointisuunnitelmani.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti