Nivelrikko


Ei tämä korona aika olekaan ollut minulle fyysisesti suotuisa, sillä tuo 4 viikon salisulku aiheuttti minulle polvikipuja. 

Kaikki alkoi siitä kun yhtäkkiä kaikki salitreeni eli lihaskuntotreeni jäi pois ja kävin vain lenkillä niin kun taas pääsin salille aloitin ehkä liian nopeasti liian kovilla painoilla. En muistanut ottaa huomioon tauon aiheuttamaa "lihaskatoa", vaikkakin ei se mikään hurja ollut, mutta kuitenkin sen verran ettei heti olisi kannattanut treenata kovaa. 


Minulla on noin vuosi sitten alkanut polvi pitää ihme narinaa, mutta se ei aiheuttanut mitään kipua. Ja minulla on aina polvet naksunut kyykkyyn mentäessä, joten en sitä sen ihmeellisemmin miettinyt tai ihmetellyt. Salisulun jälkeen noin viikon treenaamisen jälkeen, polvi alkoi kipeytyä aina kun astuin rappusia ylös, ja kuten ehkä tiedät kampaamoni on kaksikerroksinen. Kipua alkoi ilmentyä myös jalkoja treenatessa ja loppujen lopuksi polvi särki myös levossa. 


Pitää vähän muokkaa treenaamista ja hyödyntää kuminauhojaKoska minulla on laaja terveysvakuutus yrittäjänä, niin pääsin vielä seuraavana päivänä yksityiselle lääkärille. Siellä lääkäri kyseli todella tarkasti missä ja miten kipu ilmenee. Sen jälkeen tarkistettiin etten kävele tai kyykkää väärässä asennossa ja lopuksi lääkäri väänteli ja käänteli polvea, ihan kuin yritti paikantaa narinan lähdettä. 

No siinä sitten hetken mietittyä, lääkäri totesi että epäilee minulla rustovauriota tai nivelrikkoa, mutta ilman magneettikuvausta ei voida varmasti sanoa mikä siellä on vikana. Alkuun mennään nyt nivelrikkolääkkeellä, jota syön päivittäin 2 kapselia seuraavat 3kk, vielä 2kk sillä olen jo yhden syönyt. Jos tämän jälkeen oireet jatkuvat ja kipu jatkuu menen ortopedille, jonne sain jo lähetteen, ja sieltä sitten kuvauksien kautta ehkä jonkinlaiseen ratkaisuun.


Ainakin lääkkeet on väriltään kuin mulle tehty💛Olen nyt pitänyt treenit hieman kevyempinä painojen osalta, mutta toistot onkin sitten olleet suuremmat. Näin saan tarpeeksi rääkättyä lihasta, mutta ei aiheuta liiallista painetta polviin. Olen myös koittanut muokata liikkeitä niin että ne ei suoraan kohdistuisi polviin tai esim kyykkyä tekisi ilman painoja ja keskittyisi polven oikeaan asentoon ja polven ympärillä olevien lihasten aktivointiin. 


Ei kannata vanheta näköjään tulee vain kaikkia vaivoja lisää. Onneksi meillä on vielä hyvä terveydenhuolto, vaikkakin vakuutuksen takia minulla on mahdollisuus käydä yksityisellä enkä joudu jonottamaan pääsyä kunnallisiin palveluihin. 


Oli kyllä ihana huomata pohjoisen reissulla että polveni kuitenkin kestää vaelluksien rankatkin retket. Pystyin kahden päivän aikana kävelemään 26km monella eri maastolla ja kiipeämään jyrkkää rinnettä ylös. Narina vain seurasi perässä. Minun toiveeni tässä on vain se että polvi ei enää kipeytyisi ja siihen saataisiin joku selitys. Toisaalta jos siellä on oikeasti rustovaurio, voi edellä olla leikkaus ja pidempikin sairasloma, mutta en halua edes ajatella sitä mahdollisuutta. Vielä siis vajaa 2kk syödään lääkettä ja seurataan tilannetta. Luulen kuitenkin että tulen silti hyödyntämään pääsyn ortopedille ja magneettikuvauksiin, vaikka nuo lääkkeet auttaisivat, sillä haluan tietää mistä tämä johtuu. Onko kyse vain rasituksen aiheuttamasta kivusta, onko minulla jokin särö tai kuluma, joka aiheuttaisi jatkossakin lisää ongelmia vai mistä tässä on kyse. Tuntuu että joka lääkäri käynnin jälkeen jää aina vaan lisää kysymyksiä enkä vielä ainakaan ole saanut tarpeeksi vastauksia. Olemme hoidossa kyllä niin alkuvaiheilla ettei tässä kohtaa ehkä kuulukaan olla kaikkia vastauksia. Let’s wait and see!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kirppismestari

Ei olekaan nivelrikkoa

Unelmista totta!